Marleen van Koeveringe

Haptotherapie & Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding

Workshops Haptonomie

Al een aantal jaren geef ik cursussen, lezingen, workshops en trainingen m.b.t. de haptonomie, o.a. voor collega's, huisartsen, kraamverzorgsters, verloskundigen, en anderen.
Meestal op verzoek, en op maat.

Haptonomie

De wetenschap van het gevoel en het gevoelsleven

De Haptonomie is de beschrijvende wetenschap van het gevoel en het gevoelsleven van de mens en ook de leer van het gevoelsleven van de mens, in een hele ruime betekenis. Het is een Zijnswijze, een Levenskunst, een Mensvisie. En als benaderingswijze, kan de haptonomie toegepast worden in alle mensgerichte beroepen. Een manier van omgaan met het leven, de ander, elkaar, wat dan de persoonlijke mogelijkheden van mensen opent, aanspreekt, tot leven wekt. De haptonomie laat zich zien overal waar intermenselijk contact is. De haptonomie als zijnswijze, levenskunst, die eigengemaakt is door mensen in mensgerichte beroepen, bevestigt de andere mens, opent, raakt, raakt aan en doet zodoende een appèl op zijn eigen manier van zijn.

 

Wat betekent haptonomie

Het woord is samengesteld uit drie woorden., en komt voort uit de oud-griekse taal.

  • Hapsis, betekent tast en/of gevoel.
  • Nomos betekent wet of regel.
  • Hapto stamt van het werkwoord Haptein, wat betekent: aanraken, verenigen, een relatie vestigen, zich hechten aan.....maar het betekent ook: in contact treden om gezond te maken, te helen, te bevestigen. Dit specifieke contact is kenmerk van de haptonomie: het is ontmoetend, helend en bevestigend. Het gaat dus niet om een lichaamsgericht contact, maar om een persoonsbevestigend contact.