Marleen van Koeveringe

Haptotherapie & Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding

Workshops Haptonomie

Al een aantal jaren geef ik cursussen, lezingen, workshops en trainingen m.b.t. de haptonomie, o.a. voor collega's, huisartsen, kraamverzorgsters, verloskundigen, en anderen.
Meestal op verzoek, en op maat.

"De Haptonoom" Het verschil tussen de haptonoom en de haptotherapeut

 

Het beroep "haptonoom" bestaat niet.

Met deze term wordt een groep mensen binnen de gezondheidszorg of welzijn aangeduid, die binnen hun eigen beroep op haptonomische grondslag werken. Deze mensen hebben de basis opleiding voor haptonomie gevolgd. De fysiotherapeut, verpleegkundige, verloskundige gaan in hun eigen beroep voelend met zichzelf en de ander om, met de nadruk op een mensgerichte begeleiding.

 

Het beroep "haptotherapeut" bestaat wel.

De haptotherapie is een therapievorm die in Nederland is ontstaan als één van de toepassingen van de basisprincipes van de haptonomie. De haptotherapeut leert wel een nieuw beroep of voegt deze deskundigheid toe aan zijn bestaande beroep in de psychotherapie. Hij gebruikt de haptonomie in de begeleiding van mensen in therapeutische zin en laat daarmee vaak zijn oorspronkelijke beroep in gezondheidszorg of welzijn, zoals fysiotherapeut of verpleegkundige, los ( Bron Els Plooij, 2005)