De haptotherapie is een begeleidingsvorm op basis van de haptonomie, de therapeutische toepassing van de haptonomie.
De haptotherapie richt zich specifiek op het ontwikkelen van mensen in hun mens-zijn, meestal als zij daar in zijn vastgelopen of geblokkeerd.
Wij worden allemaal geboren met een enorm potentieel aan mogelijkheden. Afhankelijk wat ons in ons leven wordt aangeboden, het land waarin wij wonen, erfelijke factoren, milieu, cultuur etc., ontvouwt dat potentieel zich gedeeltelijk in een bepaalde richting of misschien ook wel nauwelijks.

Affectiviteit

Soms is er een gemis/tekort aan affectiviteit (warm menselijk gevoelscontact), of doet een mens kwetsuren op, waardoor hij zichzelf gaat beschermen door zich terug te trekken of te pantseren. Het natuurlijke contact met het voelen loopt vast, en kan zich zelfs af gaan sluiten. We gaan dan meer en meer vanuit ons hoofd leven, onze wil gebruiken, overleven in plaats van leven. Ook kan het gebeuren dat we te veel loslaten, stuurloos raken in gevoelens, en geen basis meer voelen om op terug te vallen.

Evenwicht

Als je gevoel en je verstand met elkaar in evenwicht zijn, dan kan je de keuzes maken die bij jou passen en die in overeenstemming zijn met het leven dat je wilt leiden. Haptotherapie maakt voelbaar wat jouw kwaliteiten zijn en waar je nog aan kan werken om tot een een nog betere kwaliteit van leven te komen. Je bent jezelf wanneer je durft te voelen wat je bezig houdt en je dat gevoel mee kunt nemen in de keuzes die je maakt. Een basisgevoel van veiligheid, zelfvertrouwen en eigenheid maakt dat je in relaties met anderen (gezin, werk, familie en vrienden) jezelf kunt zijn.