Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Deze vorm van begeleiding heet haptonomische zwangerschapsbegeleiding, pre- en postnatale begeleiding van ouders en hun kind.
Het is een individuele begeleiding, samen voor beide partners, niet in groepsverband. Daardoor speciaal op maat gesneden en kan er in gegaan worden op de eigen wensen en mogelijkheden van beide partners en hun kind.
Als je zwanger bent en er komt (weer) een nieuw kindje in je leven, verandert er veel. En niet alleen in het lichaam van de zwangere vrouw, vooral in de relatie tussen de ouders.

Contact met het ongeboren kind

De ouders, die bij mij in de praktijk komen, worden uitgenodigd om contact te maken met hun nog ongeboren kindje, het affectief (aan) te raken, welkom te heten en te bevestigen.

De begeleiding

De begeleiding richt zich op de veranderingen binnen de relatie van de ouders, de steeds grotere plek die het kind binnen die relatie inneemt, de relatie van ieder van de ouders met hun kind, en af te stemmen op, te luisteren naar de reacties van hun kind.
Bij mij in de praktijk kunnen aanstaande ouders zich samen voorbereiden op een eventuele kinderwens, de zwangerschap, de geboorte en de tijd daarna.
Het uitgangspunt is te zoeken naar ieders eigenheid en een appèl te doen op de mogelijkheden van zowel de moeder, haar partner en hun kind.