Om bij het begin van ons bestaan te beginnen, als een eicel en een zaadcel samengaan en uitgroeien van een embryo tot ongeveer in de 8e week tot een foetus, dan is het hele lichaam al aangelegd. Van de zintuigen functioneert de tastzin dan al. Het zien, horen en proeven komt voor de geboorte op gang, maar het voelen en het gevoel is al heel pril aangelegd.

De oertast

Een ééncellig organisme heeft de mogelijkheid om zich te openen of te sluiten als hij een vreemd ander organisme tegenkomt. Dit noem je al de oertast; voelt iets goed, dan beweegt het er naar toe en is het gevaarlijk dan beweegt het er van af. Zo is dat ook met een ongeboren kindje. Vanaf ongeveer de 20e week worden de kindsbewegingen voelbaar in de buik van de moeder. Raak je op een liefdevolle, ruimte latende, uitnodigende manier het kindje via de buik van de moeder aan, dan zul je merken dat het kindje naar je hand toebeweegt, contact met je maakt

Contact maken

Je kunt voor de geboorte al ervaren dat het kindje er is en dat het graag in contact wil komen met beide ouders. Het (leren) contact te maken met uw kind, vooral voor de vader / partner, is iets heel bijzonders. Veel vaders vertelden mij dat ze heel blij zijn dat door wat ze geleerd en gevoeld hebben, ze niet met lege handen stonden tijdens de zwangerschap en de bevalling.